FEKKES LANDSCHAPSARCHITECTUUR
LANDSCAPE FOODSCAPE
VOEDSELBOS KREILERWOUD
Naar de cursussen
Naar de ontwerptafels

Landscape Foodscape

Landscape Foodscape is onderdeel van Fekkes Landschapsarchitectuur, speciaal gericht op voedselbossen en eetbare landschappen.

Het eetbare landschap, geheel of grotendeels geïnspireerd op voedselbosbouw, vormt het gereedschap voor een regenererende en voedende stads- en landschapsinrichting. Lees meer…

Drieluik
Met het drieluik landschapsarchitectuur, eetbaar landschap en educatief voedselbos verzorgen we advies, ontwerp, coaching en educatie aan bedrijven, particulieren, stichtingen en overheden.
Lees meer…

Het laatste nieuws
Nieuwsitems
Nieuwsbrieven
Blogs

Voor meer informatie of een vrijblijvend gesprek:
tel: 06-424 688 40
e-mail: mail@fekkeslandschap.nl

Jelle Fekkes
Tuin- en landschapsarchitect bnt, voedselbosbouwer

~ scroll voor het hele bericht ~

Het belang van bomen
Geplaatst op 22 maart 2019.

Als landschapsarchitect ontwerp ik al meer dan 20 jaar zo veel mogelijk bomen in mijn projecten. Dan merk je ook dat bomen het als eerste afleggen tegen andere functies, zoals ongestructureerde ruimte-verslindende ondergrondse kabels en leidingen.

Terwijl ik mijn hele werkzame leven het nut van bomen al heb bepleit heb ik de laatste jaren veel bijgeleerd over de kracht van de natuur. Dat bomen nog veel belangrijker zijn dan ik al dacht en dat we de natuur echt nodig hebben en de ruimte moeten geven. Dat is wat anders dan het Nederlandse natuurbeheer, wat Vet terecht 'tuinieren' noemt. De grap is dat de natuur inderdaad heel erg gaat over rottend hout, over de bodem en over loslaten.

Nog grappiger is dat we dat ook kunnen inzetten voor onze voedselvoorziening. Het voedselbosbouwconcept is daarop gebaseerd. Echte natuur zit niet in het strak beheren van natuurdoeltypen, maar is er zodra we stoppen met het bestrijden van schadelijke organismen op een manier dat we onze leefomgeving steriel, dood en daarmee levensgevaarlijk maken. Er is een groot verschil tussen hygiëne en steriliteit. We hebben juist de volledige diversiteit aan (micro-) organismen in een gezond ecosysteem nodig op ziekten en plagen af te remmen.

Stop bijvoorbeeld met antibacteriële zeep voor dagelijks gebruik, en stop met de bestrijding van luizen en andere plagen en het opruimen van plantenresten in je tuin. Creëer een gezond ecosysteem voor jezelf en voor onze planeet.

Lees wat Louise Vet zegt over het belang van bomen.

Terug